89% Organska hrana smanjuje...

89%        Organska hrana smanjuje udeo pesticida u telu


Sve više ljudi postaje svjesno važnosti zdrave ishrane i bira namirnice koje su proizvedene organski i prirodno.
Tome svjedoči i sve veći broj lokalnih uzgajivača koji proizvode razne vrste namirnica, i trgovina zdrave hrane koje se otvaraju u puno zemalja Evrope.
Ovaj trend polako počinje pratiti i naša država gdje je primjetno sve veće zanimanje za zdravu ishranu. 

Posebna pogodnost naše zemlje je ta što imamo čistu, nezagađenu prirodu gdje je moguće uzgojiti organske i nezagađene namirnice.
Činjenica je da kod nas postoji tradicija prirodnog uzgoja poljoprivrednih kultura koja se prenosi  sa generacije na generaciju.
To je odlična osnova za proizvodnju zdrave hrane nezagađene toksinima.

Zapanjujući rezultati istraživanja o pesticidima u hrani

Nedavno istraživanje provedeno u Australiji otkrilo je direktnu vezu između konzumacije hrane i nivoa agrokemijskih toksina koji se zadržavaju u tijelu.
Rezultati tog revolucionarnog istraživanja objavljeni su u znanstvenoj publikaciji  Journal of Environmental Research.
Istraživanje je otkrilo da ljudi koji su u vlastitu prehranu uvrstili oko 80% organskih namirnica imaju čak 89% niži nivo pesticida i agrohemikalija u tijelu!
Istraživanje je provedeno u Melbourneu na ljudima oba pola u dobi od 18 do 65 godina koji nisu pušaći.
Nivo pesticida kod njih ustanovljen je analizom urina ovih dviju skupina – grupe koja je konzumirala organsku i grupe koja je konzumirala konvencionalnu hranu.
Rezultati su zabrinjavajući.
Test urina kod onih koji su jeli konvencionalne namirnice pokazao je prisustvo raznih agrohemikalija, a posebno  puno sastojaka fosfatnih gnojiva.
Kod onih koji su koristili organske namirnice udio fosfata bio je manji za čak 89%!
Mračna prošlost fosfatnih djubriva
Puno ljudi niti ne zna što su to fosfati, odnosno zašto biste zbog njih trebali biti posebno zabrinuti.
Oni su jedna od najučestalijih vrsta pesticida i troše se na stotine hiljada tona godišnje.
Ali, oni također skrivaju i mračnu prošlost.
Razvijeni su za vreme Drugog svjetskog rata kao bojni otrovi.
Ove hemikalije posebno su osmišljene kako bi delovale na nervni sistem koji upravlja radom mišića.
Njihove žrtve često bi umirale u mukama od gušenja, u nemogućnosti da dišu zbog paralize plućnih mišića.
Velik broj istraživanja povezao je organofosfate s mnogim bolestima i problemima, uključujući i otežan mentalni razvoj, gubitak pamćenja te slabije kognitivne funkcije mozga.
Ovi spojevi također deluju i na hormonalnu ravnotežu, uzrokujući i  promene kod spolnih hormona čiji nedostatak uzrokuje neplodnost.
Također se sumnja da izazivaju određene vrste raka poput leukemije.

Organska hrana za zdravu budućnost

Ukratko, važna činjenica je da upotreba organski proizvedene hrane može drastično smanjiti razliku toksina u organizmu i rizik od mnogih bolesti.
To je najjači argument koji će vas sigurno navesti da izbjegavate neprovjerene namirnice i okrenete se samo onima iz organskog uzgoja.
Svesnost o zdravlju i prehrani u današnje  vreme je sve više prisutna u svim društvima i među svim kulturama.
Ostaje nam nadati se kako će i naša zemlja pratiti svjetske trendove i kroz razne mehanizme - poput edukacije, financijske pristupačnosti, beneficija pri uzgoju takvih proizvoda - prednost dati zdravim organskim namirnicama.
Njima bismo očuvali zdravlje naših građana, a ostavimo li po strani ekološki učinak ovih namirnica i njihove proizvodnje, nepobitna je činjenica da je veliku važnost organske ishrane za zdravlje opet potvrdila jedna ozbiljna studija.


 EKO CENTAR Prilički kiseljak                                                                        www.gazowater.com

Коментари

Популарни постови са овог блога

KRUŠKA OSKORUŠA

Crkva svetog Ilije na Gradini, Arilje, Prilike, Ivanjica

PRILIČKO POLJE ( SVE NA JEDNOM MESTU)