89% Organska hrana smanjuje...
89% Organska
hrana smanjuje udeo pesticida u telu
U razvijenim zemljama jedna od najbrže rastućih grana u
proizvodnji hrane je tržište organske i lokalno proizvedene hrane.
Sve više ljudi postaje svjesno važnosti zdrave ishrane i bira
namirnice koje su proizvedene organski i prirodno.
Tome svjedoči i sve veći broj lokalnih uzgajivača koji
proizvode razne vrste namirnica, i trgovina zdrave hrane koje se otvaraju u
puno zemalja Evrope.
Ovaj trend polako počinje pratiti i naša država gdje je
primjetno sve veće zanimanje za zdravu ishranu.
Posebna pogodnost naše zemlje je ta što imamo čistu,
nezagađenu prirodu gdje je moguće uzgojiti organske i nezagađene namirnice.
Činjenica je da kod nas postoji tradicija prirodnog uzgoja
poljoprivrednih kultura koja se prenosi sa
generacije na generaciju.
To je odlična osnova za proizvodnju zdrave hrane nezagađene
toksinima.
Zapanjujući rezultati
istraživanja o pesticidima u hrani
Nedavno istraživanje provedeno u Australiji otkrilo je
direktnu vezu između konzumacije hrane i nivoa agrokemijskih toksina koji se
zadržavaju u tijelu.
Rezultati tog revolucionarnog istraživanja objavljeni su u
znanstvenoj publikaciji Journal of
Environmental Research.
Istraživanje je otkrilo da ljudi koji su u vlastitu prehranu
uvrstili oko 80% organskih namirnica imaju čak 89% niži nivo pesticida i agrohemikalija
u tijelu!
Istraživanje je provedeno u Melbourneu na ljudima oba pola u
dobi od 18 do 65 godina koji nisu pušaći.
Nivo pesticida kod njih ustanovljen je analizom urina ovih
dviju skupina – grupe koja je konzumirala organsku i grupe koja je konzumirala
konvencionalnu hranu.
Rezultati su zabrinjavajući.
Test urina kod onih koji su jeli konvencionalne namirnice pokazao
je prisustvo raznih agrohemikalija, a posebno puno sastojaka fosfatnih gnojiva.
Kod onih koji su koristili organske namirnice udio fosfata
bio je manji za čak 89%!
Mračna prošlost fosfatnih djubriva
Puno ljudi niti ne zna što su to fosfati, odnosno zašto biste zbog njih trebali biti posebno
zabrinuti.
Oni su jedna od najučestalijih vrsta pesticida i troše se na
stotine hiljada tona godišnje.
Ali, oni također skrivaju i mračnu prošlost.
Razvijeni su za vreme
Drugog svjetskog rata kao bojni otrovi.
Ove hemikalije posebno su osmišljene kako bi delovale na
nervni sistem koji upravlja radom mišića.
Njihove žrtve često bi umirale u mukama od gušenja, u
nemogućnosti da dišu zbog paralize plućnih mišića.
Velik broj istraživanja povezao je organofosfate s mnogim
bolestima i problemima, uključujući i otežan mentalni razvoj, gubitak pamćenja
te slabije kognitivne funkcije mozga.
Ovi spojevi također deluju i na hormonalnu ravnotežu,
uzrokujući i promene kod spolnih hormona
čiji nedostatak uzrokuje neplodnost.
Također se sumnja da izazivaju određene vrste raka poput
leukemije.
Organska hrana za zdravu budućnost
Ukratko, važna činjenica je da upotreba organski proizvedene
hrane može drastično smanjiti razliku toksina u organizmu i rizik od mnogih
bolesti.
To je najjači argument koji će vas sigurno navesti da
izbjegavate neprovjerene namirnice i okrenete se samo onima iz organskog
uzgoja.
Svesnost o zdravlju i prehrani u današnje vreme je sve više prisutna u svim društvima i
među svim kulturama.
Ostaje nam nadati se kako će i naša zemlja pratiti svjetske
trendove i kroz razne mehanizme - poput edukacije, financijske pristupačnosti,
beneficija pri uzgoju takvih proizvoda - prednost dati zdravim organskim
namirnicama.
Njima bismo očuvali zdravlje naših građana, a ostavimo li po
strani ekološki učinak ovih namirnica i njihove proizvodnje, nepobitna je
činjenica da je veliku važnost organske ishrane za zdravlje opet potvrdila
jedna ozbiljna studija.
Коментари
Постави коментар