PRIPREMA SEMENA
Eko proizvodnja Priprema semena
Seme je pre setve potrebno dezinfikovati i natopiti da bi
se ubrzalo klijanje i povećala otpornost mladih biljaka.
Većina bolesti, koje se
javljaju na povrću i cveću seprenose semenom. Zbog toga je potrebno
seme pripremiti za setvu i dezinfikovati ga. Priprema semena ima niz dobrih
razloga: podstiče klijanje, dezinfikovano seme je kvalitetnije, povećava se
otpornost mlade biljke, neke kupke oblažu seme hranljivim i mineralnim materijama
i slično.
Natapanje u toploj vodi
Najlakši način dezinfekcije semena je
natapanje u toploj vodi. Ovaj postupak koristan je za seme svih biljnih vrsta.
Njime se slabi semenska membrana i ubrzava klijanje. Dužina potapanja u vodi na
sobnoj temperaturi je različita za različite kulture. Natapanje se obavlja u
tankom sloju vode na plitkom tanjiriću gde je voda zasićena vazduhom. Posle
natapanja seme se ispira u hladnoj vodi. Ovako pripremljeno
seme može odmah da se poseje ili ga možemo podvrgnuti procesu naklijavanja.
Osim u toploj vodi, seme se može natapati i u različitim
kupkama od kalijum permanganata, raznog bilja, mleka, biološki aktivnih
materija, aloje vere, pepela.
Tretman semena kalijum permanganatom
Za ovaj tretman priprema se 1%-tni rastvor (1 g kalijum
permanganata na 100 g vode) ili jedna kašičica kalijum permanganata (ravno
napunjena) i 3 kašike vode.
Pri ovom tretmanu seme:
- Celera,
luka, zelene salate, rotkvice, paradajza, graška, pasulja, kukuruza treba
držati u 1%-tnom rastvoru 45 minuta;
- Patlidžana,
paprike, šargarepe, kupusa, bundeve treba držati 20 minuta u 2%-tnom
rastvoru.
Nakon dezinfekcije seme treba dobro isprati.
Priprema biljnih kupki
Biljne kupke koristimo kada želimo da podstaknemo seme da
brže proklija, dezinfikujemo površinu semena ili povećamo otpornost biljaka
na bolesti. Za pripremu biljnih kupki koriste se različite biljne vrste:kamilica,
žalfija, hajdučka trava, kopriva, maslačak, valerijana, kora hrasta, kupke od
mešanog bilja. Kopriva i maslačak imaju efekat jačanja mladih
biljaka i oblažu seme hranljivim materijama. Kora hrasta i hajdučka
trava su se odlično pokazale kao sredstva za dezinfekciju koja inhibiraju rast
bakterija i gljivica. Kupke se pripremaju kao i svi preparati na biljnoj bazi. Kupka
od kamilice je odlično sredstvo za dezinfekciju semena. Ona podstiče
klijanje, poboljšava otpornost i brzinu rasta biljke, a odlično se pokazala za
pripremu semena paprike.
Potapanje semena u rastvore biološki aktivnih supstanci,
sok aloje vere
Ove supstance ubrzavaju proces klijanja, smanjuju
osetljivost na nepovoljne uslove gajenja, povećavaju otpornost biljaka
na bolesti. Seme se potapa u rastvor sobne temperature, a ukoliko je
temperatura niža od 20ºC efikasnost delovanja se smanjuje.
Ako se koristi sok aloje vere treba znati
da on nije pogodan za neke kulture: bundevu, crni luk, papriku i celer.
Upotrebljava se za natapanje semena patlidžana i zelene salate. Naročito prija
semenu paradajza koje se u rastvor sa sokom od aloje vere može potopiti na 24
sata (ne više) i odmah nakon toga sejati.
Seme šargarepe, peršuna, mirođije i repe niče tek nakon 2
nedelje ili duže ako je suvo. Zbog toga ga je poželjno natopiti pre setve.
Natapanje u pepelu
U 1 litru vode rastvoriti 2 kašike pepela, zatim dobro
promešati i ostaviti da odstoji nekoliko sati uz povremeno mešanje. Najbolje je
ovaj rastvor napraviti ujutru i ostaviti ga do večeri, a seme u njega potopiti
tokom noći.
Zagrevanje semena
Zagrevanje je proces koji seme štiti od mnogih bolesti,
povećava snagu klijanja, a ovim postupkom kod nekih biljaka postiže se
povećanje broja ženskih cvetova (krastavac). Seme može da se zagreje u tankom
sloju u rerni, na ploči peći ili u toploj vodi. Važno je voditi računa da se
seme ne pregreje i ne uništi visokom temperaturom. Šargarepa, kupus, luk mogu
da izgube klijavost na temperaturama iznad 40ºC, krastavac i paradajz do 50ºC i
zato treba paziti na dužinu zagrevanja. Temperaturu do željenog
nivoa treba postepeno povećavati jer i naglo zagrevanje može da uzrokuje
smanjenje klijavosti.
Seme zagrevanjem gotovo potpuno oslobađamo od patogena.
Ovaj metod je pogodan za tretiranje semena povrća. Zagrevanje se preporučuje za
seme kupusa, plavog patlidžana, paradajza, repe. Kod kuće je termičku obradu
semena najlakše odraditi u termos bocama u koje se ulije topla voda, a seme se
potapa u tu vodu u kesicama od platna ili gaze zavisno od njegove veličine.
Nakon zagrevanja seme se odmah potapa u hladnu vodu u
trajanju 3-4 minute. Zagrevanje semena može da se obavi i na nižoj temperaturi
25-28 ºC tokom mesec dana.
Vrsta kulture
|
Temperatura zagrevanja u ºC
|
Vreme zagrevanja u minutama
|
Cvekla
|
48-50
|
<25
|
Patlidžan
|
50-52
|
<20
|
Kupusnjače
|
52-54
|
<20
|
Paradajz
|
50
|
<30
|
Krastavci, dinje i druge tikvenjače
|
55-60 ili na 40
|
120, ako je na 40 ºC - 10 sati
|
Hlađenje
Seme može da se izloži i niskim pozitivnim temperaturama
1-6ºC tokom jednog meseca ili i do godinu dana.
Zamrzavanje
Ovaj metod je naročito pogodan za seme jagorčevine. Seme se
tokom noći stavi u zamrzivač, a tokom dana se iznosi na sobnu
temperaturu 5 do 7 puta. Tako obrađeno seme nije potrebno podvrgavati
skarifikaciji. Nagle promene temperature mogu da podstaknu klijanje starog
semena.
Skarifikovanje
Skarifikacija je postupak oštećenja spoljašnjeg
omotača semena pomoću oštrog peska, šmirgl papira, oštrim predmetom,
naizmeničnim izlaganjem semena niskim i visokim temperaturama. Najčešće se
primenjuje na velikim i tvrdim semenkama drveća i ukrasnog bilja. Mesto
oštećenja omogućava semenu da upije vodu u procesu natapanja, što je obavezno
da bi se nakon skarifikacije pokrenuo proces klijanja.
Autorka Ranka Vojnović
Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim
iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike
alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
EKO CENTAR Prilički kiseljak
Коментари
Постави коментар