PAR SAVETA I RECEPATA DOMACE PRIPREME...
Zdrava domaća zimnica
Malo truda omogućiće vam dobru zimnicu i zadovoljstvo da u
hladnim zimskim danima na svojoj trpezi imate zdrave letnje i jesenje plodove
sunca.
Za konzerviranje namirnica trebalo bi se dobro pripremiti:
pravilno planirati vreme, odabrati i pripremiti potreban pribor i posudje,
pripremiti ostavu i konačno, nabaviti kvalitetne sirovine za zimnicu (voće i povrće).
Pod konzerviranjem namirnica podrazumeva se otklanjanje svih
onih činilaca koji utiču na njihovo kvarenje. Metode konzerviranja dele se na:
1. Fizikalne - namirnice se konzervisu povisenom ili
sniženom temperaturom i susenjem
2. Hemijske - namirnicama se dodaju sredstva (so, sećer,
sirće, alkohol ili sumporasta i benzoeva kiselina) koja sprečavaju rad
mikroorganizama ili ih potpuno unistavaju
3. Bioloske (prirodne) - najpoznatija je metoda kiseljenja
kupusa
Metode konzerviranja
namirnica mogu se podeliti i ovako:
1. Mariniranje
2. Kandiranje
3. Blansiranje
4. Pasterizacija
5. Ukuvavanje
6. Kiseljenje
7. Zamrzavanje
8. Susenje
9. Kombinovane metode konzerviranja
Kad je voće u pitanju, bez obzira na način konzervisanja,
potrebno je da se na pravi način pripremi za to. Priprema se sastoji iz:
pranja, blansiranja (kratkog barenja), a ponekad i ljustenja voća.
Konzerviranjem namirnica omogućava se njihovo čuvanje i korisćenje
tokom cele godine, pre svega u kasne jesenje i zimske dane kada ih nema u
svežem stanju. Zimnica je veoma važan element ishrane, jer nam i u zimskim
mesecima obezbedjuje, normalnu, raznovrsnu i zdravu ishranu, obogaćenu važnim
vitaminima i mineralima. Pa nije nikakvo čudo sto je domaća zimnica ponos i
dika svake domaćinske kuće.
Osnovna pravila za pripremu zimnice:
- Ukuvavati možemo samo sveže obrano, prvoklasno voće i
povrće. Ostaci i ostećeno voće može se koristiti samo za pripremu sokova, pekmeza
i želea.
- Čase, kuhinjski pribor i posudje za ukuvavanje moraju biti
sterilisano čisti bez ikakvih tragova masnoće.
- Kuvano voće, pekmezi i voćni sokovi sipaju se vreli u
čiste tegle ili flase.
- Za čuvanje zimnice najbolje su posude od stakla.
- Za pokrivanje tegli upotrebljavaju se patent zatvarači,
kao i celofan i pergament papir koji se učvrsćuju gumicom ili tankim kanapom.
- Zimnica se čuva na tamnom i hladnom mestu.
SOK OD MALINA
Kako napraviti potpuno prirodan domaci sok od malina? Pri
tom mnogi ljudi zele napraviti sok od malina bez semena, pa evo i njima cemo
izaci u susret. Za to postoji jedan stari i jednostavan recept.
Sastojci:
3 kg malina
3 kg secera
Priprema:
U siroku posudu (na primer serpu), poredjajte 1/3 malina, pa
ih pospite jednim redom secera, takodje 1/3 secera, sto iznoso oko 1 kg. Ne
mora biti bas precizno odmereno, vec onako otprilike. Zatim, preko secera opet
red malina (oko 1 kg), pa red secera, i jos jednom tako.
Posudu prekrijte velikim parcetom gaze i ostavite maline da
odstoje u seceru, ceo taj dan i noc, kako bi dobro otpustile sok. Nakon
nekoliko sati od pocetka pripreme, povremeno ih promesajte i to ucinite vise
puta (sto vise to bolje), da sto brze i bolje otpuste sok i da bi se u njemu
secer potpuno istopio.
Sutradan, kada ste sigurni da je secer otopljen, procedite
sok kroz gazu na kojoj ce se zadrzati samo seme malina i nista vise. To cete
postici tako sto cete maline cediti rukama, snazno istiskujuci sok. Cinite to
malo po malo, sto znaci, ne cedite citavu kolicinu od jednom, vec u manjim
merama, onoliko koliko vam je zgodno da to uradite. Preporuka je da za cedjenje
koristite vise komada gaze, jer ce se sok lakse cediti kroz cistu gazu nego
kroz vec upotrebljenu. Sve u svemu, nije nista tesko, jedino trazi malo
strpljenja i vestine, sto se zaista lako uvezba, uglavnom vec nakon prvog
pokusaja.
Kada ste zavrsili posao, dobicete sok od malina koji je u
obliku sirupa, potpuno cist, prirodan i vrlo koncentrovan. Posto u njemu ima
dosta secera nisu mu potrebni konzervansi da bi se odrzao tokom zime. Potrebno
je samo da ga nalijete u staklene flase i dobro ih zatvorite. Posto je bez
konzervansa slobodno ga mogu piti i deca. On ipak ne spada u prirodne lekove,
vec se pije radi uzitka.
Nemojte da vas brine sto je i veoma gust jer se prilikom konacne
upotrebe lako i jednostavno rastvara sa vodom, a kolicinu vode odredicete sami,
vec po svom ukusu. Tako sok od maline za krajnje serviranje mozete dozirati po
volji i udovoljiti svacijim zahtevima, jer neko voli kad je sok jak i sladak a
neko bas i ne.
Marmelada od sipka
Marmelada od sipka Ovo je stari recept za marmeladu od šipka
sa jabukama, onako kako su ga pripremale nase bake.
Sastojci:
- 1250 g sipka
- 1,5 l vode
- 500 g jabuka
- 1000 g secera
- 5 g limuntusa ili sok od jednog limuna
Priprema:
- Sipak oprati, odstraniti drske i ostatak cveta,
prepoloviti plodove i odstraniti semenke.
- Zagrejati vodu da provri, dodati sipak i kuvati ga na
umerenoj vatri 20-tak minuta. Nakon toga ga procediti, ali i vodu ostaviti.
- Jabuke oprati i ocistiti ih od semena i semenih loža.
- Vodu u kojoj je bio kuvan sipak ponovo zagrejati da
provri, spustiti jabuke i kuvati ih takodje, oko 20 minuta.
- Skinuti sa vatre, procediti, pa kada se malo prohlade
propasirati ih.
- Sipak takodje propasirati, najbolje na finom situ.
- Sipak i jabuke pomesati, dodati secer, limun ili limuntus
i 1 do 2 dl vode u kojoj su se kuvale jabuke i sipak.
- Kuvati sve dok marmelada ne pocne da u komadima pada s
varjace. Duzina kuvanja zavisi od jacine vatre i sirine suda u kojem se kuva, ali
to obicno bude oko sat vremena.
- Gotovu vrucu marmeladu sipati u prethodno oprane,
prokuvane i zagrejane tegle, pa ih pokriti celofanom.
- Kada se marmelada potpuno ohladi, tegle povezati i cuvati
ih kao sto se inace cuva i sva ostala zimnica.
Marmelada od sipka sa jabukama zasluzila je svoje mesto na
sajtu www.priroda-leci-sve.com zbog svojih istinskih kvaliteta. Bez obzira na
kolicinu secera koju sadrzi u sebi, ovo je ipak jedna od najzdravijih marmelada
uopste.
Recept za pravi domaći ajvar
AjvarPravi domaći ajvar se pravi od paprika i plavog
patlidžana metodom ukuvavanja povrća i stari recept zvuči ovako:
Sastojci:
- 15 kg crvenih mesnatih paprika
- 3 kg plavog patlidžana
- 3 dl ulja
- so
- sirće
Priprema:
1. Paprike ispecite na rostilju ili plotni i stavite u
poklopljenu serpu da se potpare. Kada se ohlade, ogulite im kožicu, odstranite
semenke sa pereljkama i stavite u cediljku da se dobro ocede. Ukoliko nisu
ocedjene trebaće im vise vremena da se ukuvaju.
2. Patlidžan operite, osusite kuhinjskom krpom, stavite u
pleh i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, oko 30 minuta.
3. Sameljite papriku i patlidžan na masini za mlevenje mesa.
4. U velikoj serpi zagrejte polovinu ulja, sipajte mlevenu
papriku i patlidžan, smanjite temperaturu i kuvajte na laganoj vatri, uz
neprekidno mesanje. Kuvajte oko 60 minuta, odnosno dok se ne ukuva sva tečnost
koju je pustilo povrće. Povremeno dolivajte po malo ulja.
5. Pred kraj kuvanja, dodajte so i sirće po svom ukusu i
kuvajte ajvar jos 10-ak minuta.
6. Čiste i suve tegle zagrejte u rerni na 50 stepeni C. U
tople tegle sipajte vruć ajvar, pa vratite u rernu da se na povrsini uhvati
korica.
7. Na kraju izvadite ajvar, ostavite da se tegle potpuno
ohlade i hermetički ih zatvorite poklopcima ili povežite celofanom.
Ajvar je veoma pikantan i ukusan sam po sebi i može se jesti
u nebrojenim kombinacijama sa drugom hranom. Serviranje sa sitno iseckanim
belim lukom je samo jedan od predloga. Beli luk će dodatno pojačati ukus ajvara
i pružiti zastitu organizmu, sto je naročito bitno u zimskom periodu kada je
povećana opasnost od nazeba i gripa.
Bakina Mešana salata
Mesana salataMesana salata je veoma zahvalan vid zimnice jer
se u jednoj tegli mogu naci razne vrste povrca. Ona je zdrava, ukusna, ali i
dekorativna posto sadrzi raznobojne sastojke. Najzdravija je naravno kada se
priprema bez konzervansa, a recept nasih baka glasi ovako:
Potrebno:
- 1kg kupusa
- 1/2kg krastavaca
- 1/2kg sargarepe
- 1/2kg paprike
- 2 vece glavice crnog luka
- 1,25l vinskog sirceta
- 2,5dl vode
- 1 kasika soli
- 1 kasika belog bibera
- 2 kasike secera
- 1 kasicica mlevenog kima
- 1,5dl ulja
1. Listove kupusa nasecite na tanke rezance. Krastavce
oljustite, uzduz rasecite na cetiri dela, ostruzite semenke, pa nasecite na oko
3mm debele kriske. Sargarepu oljustite i nasecite na kolutove. Paprike rasecite
na cetvrtine, uklonite semenke i zile, pa ih nasecite na rezance ili kockice.
Luk oljustite i sitno iseckajte.
2. Povrce blansirajte oko 2 minuta u vodi sa sircetom i
soli. Jedino kupus blansirajte posebno oko 5 minuta.
3. Izvadite povrce a vodu sa sircetom u kojoj ste ga
blansirali sacuvajte. Povrce odmah zalijte mlazom hladne vode i dobro ocedite.
Za to koristite cediljku.
4. U vodu sa sircetom u kojoj ste blansirali povrce dodajte
zacine da dobije jak ukus.
5. Povrce dobro utisnite u pripremljene tegle, do vrha
prelijte prokuvanim i zacinjenim sircetom, ali ostavite jos dovoljno mesta da u
svaku teglu nalijete malo ulja i odmah zatvorite.
6. Gotova mesana salata cuva se kao i svaka druga zimnica na
tamnom i hladnom mestu.
Navedeni sastojci za mesanu salatu su samo jedna od mogucih
kombinacija. U zavisnosti od ukusa sastojke slobodno kombinujte i sami, tako da
mozete neku vrstu povrca izostaviti a drugu dodati, na primer karfiol, beli
luk... Samo je vazno da se drzite propisanih kolicina.
I ne smo to, budite kreativni i povrce seckajte onako kako
se vama dopada (na kolutove, rezance, kockice...), dakle napravite originalnu
mesanu salatu da u potpunosti bude po vasoj meri i uzivacete u njoj.
Коментари
Постави коментар