ISTINA O ŠEĆERU
ISTINA O ŠEĆERU
U razvijenim zemljama u svakodnevnoj su u ishrani vrlo zastupljeni beli šećer i
glukozno-fruktozni sirup koji je prisutan gotovo u svim prerađenim proizvodima.
Oba telo bombardiraju velikim količinama kalorija, a u sebi sadrže dva
jednostavna šećera – glukozu i fruktozu.
Glukoza
se u organizam unosi kroz namirnice bogate skrobom poput,
recimo, krompira. Naše telo i samo stvara glukozu, a sadrži je apsolutno svaka
stanica.
Fruktozom
je drugačija. Ljudi ne stvaraju fruktozu u svom organizmu. Kroz
celu ljudsku istoriju nikada je nisu posebno konzumirali, osim sezonski, u
obliku zrelog voća.
Ova dva šećera u tijelu se različito metaboliziraju, odnosno
prerađuju.
Važno je znati da od glukoze svaka stanica ima koristi. Kada
je riječ o fruktozi, to nije tako.
Jedini organ koji je uopće može
preraditi je jetra.
Ako su količine fruktoze unesene u organizam prevelike, tada
jetra postaje preopterećena i fruktozu direktno pretvara u masnoće. Povećana
konzumacija fruktoze glavni uzrok mnogih bolesti današnjice - uključujući
pretilost, dijabetes tipa 2, bolesti srca, pa čak i rak.
Zašto
je fruktoza loša za ljudski organizam?
Konzumiranje veće količine fruktoze postiče jetru na
stvaranje masnoća koje se manifestiraju kao VLDL holesterol (holesterol koji
sadrži lipoproteine vrlo niske gustoće). To dovodi do dislipidemije (poremećaja
koncentracije lipoproteina u krvi), masnih jastučića oko organa i, u konačnici,
bolesti srca. U krvi fruktoza povisuje nivo mokraćne kiseline što vodi do gihta
i povišenog krvnog tlaka. Uzrokuje taloženje masnoća u jetri, koje su uzrok
stanja poznatog kao masna jetra kod nealkoholičara. Uzrokuje i otpornost na insulin,
što u konačnici vodi gojaznosti i dijabetesu tipa 2. Otpornost na insulin vodi
do povišene visine insulina, te insulina sličnog faktoru rasta (IGF-1), što je
jedan od uzroka nastanka raka.
Fruktoza ne daje osećaj sitosti kao glukoza, nego suprotno,
tera vas na još veći unos slatkoga, što rezultira ogromnim brojem kalorija i
može u kratkom vremenu dovesti do gojaznosti. Preterani unos fruktoze može
uzrokovati otpornost na leptin (hormon sitosti koji signalizira mozgu da je telo
sito), te tako remeti regulaciju sitosti i vodi debljanju.
Otpornost na leptin,
povišena visina insulina i opasni
prehrambeni ciklusi koji se manifestiraju kao ovisnost, želja za hranom i
neprestano prejedanje - recept su za katastrofu.
Fruktoza potencijalno vodi gojaznosti, raku,
bolestima srca i dijabetesu su više nego dovoljan razlog da prestanete
konzumirati šećer i različite zaslađivače koje sadrže fruktozu - što uključuje
i neke prirodne zaslađivače.
Dok je fruktoza loša, voće
je dobro!
Važno je znati da se sve
ovdje navedeno NE odnosi na voće.
Količina fruktoze iz voća
ne može se meriti s količinom u bijelom šećeru. Voće nije običan sočno skladište
fruktoze, već je ono hrana s malo
kalorija, puno vitamina i velikom količinom vlakana. Od voća se teško možete
prejesti. Bilo bi potrebno pojesti nevjerojatno velike količine da se dostigne
nezdrava visina fruktoze.
Zdrave alternative šećeru
Mnogi vole da piju slatke napitke, ali bi u isto vreme da
unesu manje kalorija. Zato koriste zaslađivače koji im to omogućavaju. Stevija
je zbog toga najpopularnija među proizvodima ove vrste. Između ostalog i zbog
toga što ne sadrži kalorije. Šećer u vašoj ishrani možete zameniti voćem, suvim
voćem, šećerom od breze.
Stevija je skoro
potpuno prirodnog porekla. Ona se dobija koncentrisanjem od biljke stevije koja
sadrži slatka jedinjenja, stevioide. Slađa je od šećera 200 do 300 puta, a
njena kalorijska vrednost jedanka je nuli. Stevija do sada nije pokazala
negativna svojstva, tako da je potpuno bezbedna za zdravlje. Stevija se dobija
iz biljke koja se naziva Stevia rebaudiana i koja se uzgaja prirodnim putem u
Brazilu i Paragvaju, gde se hiljadama godina koristila za zaslađivanje hrane,
lečenje opekotina i probleme sa stomakom. Sladak ukus ovog proizvoda potiče od
glikozida, koji se dobijaju iz listova ove biljke.
Коментари
Постави коментар