RIZICI RAZVOJA DIJABETESA

Simptomi dijabetesa
koje ne smete ignorirati
Rezultat slika za šecer u krvi

ü Često ste žedni?
ü Imate napadaje gladi?
ü  Hronično ste umorni?
ü Oslabio vam je vid?
Čak 9 od 10 ljudi koji imaju preddijabetes to ne znaju! Proučite ostale rane znakove dijabetesa i preddijabetesa: nemojte se dovesti u situaciju da za sprječavanje bude prekasno te da vam inzulin i dijabetičke komplikacije postanu svakodnevica.

Dijabetes, odnosno šećerna bolest ili kako se kolokvijalno naziva “šećer” je ozbiljna hronična bolest. Dugoročno najteže komplikacije uključuju oštećenja velikih krvnih žila, srca, mozga i nogu te oštećenja malih krvnih žila što može dovesti do problema s očima, vidom a ponekad dovodi i do sljepila, poremećaj u radu bubrega i živaca te do problema sa spolnom funkcijom, posebno kod muškaraca.

Rizični faktori za razvoj dijabetesa i za žene i za muškarce su:

o   sjedilački način života i manjak fizičke aktivnosti
o   pretjerana debljina
o   visoki krvni pritisak
o   dijabetes u obitelji
o   povećana konzumacija alkoholnih pića
o   ako imate preko 45 godina
o   snižen HDL (dobri kolesterol) i povišen LDL (loš kolesterol)
Za žene dodatno povećavaju rizik od dijabetesa:

o   preboljen trudnički dijabetes
o   sindrom policističnih jajnika

Najčešći znakovi ranog dijabetesa ili preddijabetesa uključuju sljedeće simptome koje često znamo zanemariti:

 

     Povećana žeđ i češće uriniranje

Ovo je jedan od najčešćih znakova dijabetesa je povećana žeđ i odlazak na WC. Naime, kod povećane koncentracije glukoze u krvi tijelo se mora dodatno boriti kako bi filtriralo krv pa stoga bubrezi povećavaju svoju funkciju zbog čega dijabetičari češće uriniraju te su često neutaživo žedni.

     Neobjašnjivi gubitak tjelesne mase, stalna glad ili napadaji gladi

Ukoliko tukom razdoblja od 6 mjeseci izgubite više od 5% tjelesne mase bez posebnog režima prehrane, povećane telesna aktivnosti i uz to imate napadaje gladi, trebali biste posjetiti liječnika.

     Hronični umor

Hronični umor se kod dijabetičara javlja uglavnom zbog povećanog uriniranja i dehidracije.

    Pogoršan vid i omaglica

Krv se zbog povećanog šećera “zgušnjava”,  kada se to dogodi telo povlači tekućinu iz drugih tkiva kako bi razrijedilo krv – ta tekućina dolazi iz očiju. Smanjenjem tekućine u očima dijabetičari imaju veći problem fokusirati vid, a hronično stanje može dovesti i do trajnog slepila.

    Rane koje sporije zarastaju

Kod dijabetičara se često pokazuje da rane poput posekotina, ogrebotina, postoperativnih ožiljaka zarastaju sporije jer se smatra da povišen šećer u krvi ometa normalni proces zarastanja i regeneracije tkiva  češći su kod osoba s povišenih krvnim šećerom.

     Češće infekcije

Iako nije poznat točnan razlog, dijabetičari su skloniji infekcijama. Kod žena su zabilježene češće infekcije mjehura, urinarnog trakta i vaginalne infekcije.

     Trnci, peckanje i obamrlost u rukama i nogama

Stanje poznato pod nazivom dijabetička neuropatija uzrokuje trnce zbog oštećenja na živcima zbog povećane koncentracije šećera u krvi.

      Nagle promene i problemi s kožom

Jedan od najčešćih znakova dijabetesa je pojava raznih promjena na koži. Dijabetes može uzrokovati nastanak čireva, velikih prišteva i u rjeđim slučajevima žuljeva ili sličnih tvorbi koji su poznati pod nazivom bullosis diabeticorum. Dijabetes ponekad uzrokuje promjene u pigmentaciji kože i može uzrokovati vitiligo – svijetle omeđene regije na koži ili pak tamnjenje kože poznate pod nazivom acanthosis nigricans – zatamnjenje kože u području vrata i pazuha.

Ukoliko sumnjate na dijabetes, u svakom slučaju posjetite lekara. Ovaj tekst vam služi kao pomoć u prepoznavanju simptoma koje biste inače mogli zanemariti ili previdjeti, no nemojte zaboraviti da se sve bolesti, a tako i dijabetes, mogu pojaviti s drugim simptomima ili uz izostanak nekog od navedenih simptoma ili rizičnih faktora. Zato, ukoliko sumnjate da ste bolesni, posjetite obiteljskog lečnika i savjetujte se o mogućnostima i potrebama lečenja.



Izvori: American Medical Association, WebMD, AstraZeneca, Center for Disease Control Sjedinjenih Američkih Država

ECO GAVRA










Коментари

Популарни постови са овог блога

KRUŠKA OSKORUŠA

Jerinin grad - Mučanj - Katići

Crkva svetog Ilije na Gradini, Arilje, Prilike, Ivanjica