ĐURĐEVDAN

ĐURĐEVDAN

Đurđevdanski običaji
Takođe, uoči Đurđevdana, uobičajeno je da majka u lonac s vodom stavlja razno prolećno bilje. Svaka travka ima posebno značenje: zdravac - da je mnogo zdravlja u kući, grabež - da se momci grabe oko devojke, dren - da deca budu zdrava, kopriva - da opeče bolesti i selen - da duša miriše kao on. Vodom iz tog lonca sledećeg jutra trebalo bi da se umiju svi ukućani.
Potom cela sela odlaze na đurđevdanski uranak i to u šumu ili pored reke - gde se uz igru, pesmu i veselje obeduje za bogatom trpezom sa porodicom i prijateljima. Takođe, stočari tog dana isteruju svoja stada na ispašu - kako bi bila zdrava, plodna i napredna.
Ta krsna slava smatrala se granicom između leta i zime, ali i danom koji simbolizuju mnogobrojni običaji, pa čak i neka vrste magije.
Danas, najzastupljeniji sačuvani narodni običaj za Đurđevdan je pletenje venaca od raznog bilja i cveća, koje je toga jutra ubrano na livadama, proplancima i u šumama, a zatim kićenje domova i imanja. Uz to, mnoge domaćice ispletene venčiće rado stavljaju i u kuhinju, dok ih muškarci odnose na njivu i u voćnjake, jer se nadaju dobrom rodu. U mnogim krajevima Srbije, venčićima, kao simbolima Đurđevdana, kite se i ovce koje će prvi put biti pomužene, ali i glavni ovan u stadu.


Zašto Sveti Đorđe ubija aždaju?
U narodu Đurđevdan se još slavi i kao sveti Georgije ili sveti Đorđe, koji je jedan od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru. Prema raznim verovanjima i predanjima, taj slavni svetac bio je veoma lep i stasit, ali i plemenit, pošten i hrabar. On je rođen u Kapadokiji, ali je odrastao u Palestini.
U toj zemlji postao je i vojnik zbog čega je, verovatno, na svim ikonama prikazan kao ratnik na konju, sa kopljem u ruci. Ipak, sveti Đorđe je svoju hrabrost najviše dokazao u dvadesetoj godini, kada je dospeo do čina tribuna u službi cara Dioklecijana. U to vreme car je započeo veliki progon hrišćana, a mladi Đorđe je stupio pred cara i odvažno rekao da je i on hrišćanin.
Time je počelo njegovo stradanje za veru. Iz istog razloga, on na gotovo svim ikonama probada strašnu aždaju, koja predstavlja mnogobožačku silu koja je "proždirala" brojne nevine hrišćane. Pobedom nad aždajom sveti Georgije je zaustavio i progon hrišćana koji je sprovodio car Konstantin.
Još jedna zanimljivost iz narodnih verovanja u vezi sa Đurđevdanom je i ta što se smatra da ukoliko je na taj dan vreme loše i kišovito, takva će biti i plodnost i lepota stoke i biljaka tokom cele godine. U suprotnom, ako je vreme lepo, sunčano i toplo, stoka će biti plodna i mlečna, rod dobar, a prinosi visoki
Srećna slava!   SVIMA KOJI DANAS SLAVE                                               eco centar     eco gavra

Коментари

Популарни постови са овог блога

KRUŠKA OSKORUŠA

Jerinin grad - Mučanj - Katići

Crkva svetog Ilije na Gradini, Arilje, Prilike, Ivanjica