Crkva „Svetog Arhistratiga Mihaila“- Prilike ( ECO IZLET 1 )

Crkva
„Svetog Arhistratiga Mihaila“
Prilike

Crkva „Svetog Arhistratiga Mihaila“ – Prilike


Nalazi se na 8 kilometara od Ivanjice u MZ Prilike. Po svojoj arhitektonskoj koncepciji, vrlo je stara građevina. Nad naosom crkve je kube, koje se oslanja na četiri luka. Konstruisano je pomoću pandantifa.
U osnovi je jednobrodna građevina sa oltarskom apsidom u obliku polukruga i sa naosom. Kube ima devetostrani tambur i četvorostrano vidljivo postolje. Spoljne zidove opasuje venac slepih arkada, elemenata koji su karakteristični za našu sakralnu arhitekturu srednjeg veka. Na svakoj strani tambura nalazi se po jedan prozor.

Sva je verovatnoća da je crkva kao srednjovekovna gradjevina, porušena za vreme turske okupacije. U vremenu posle obnove Pećke patrijaršije, verovatno je i ova nova podignuta na temeljima neke stare crkve. Obnavljana je 1860. godine.
Nije poznato da je živopisana jer unutrašnji zidovi nisu istraženi. U njoj se čuva prelepa ikona, Bogorodica sa Hristom, iz 1814. Godine














POGLED SA PUTA ARILJE - IVANJICA


POGLED SA PUTA IVANJICA - ARILJE


POGLED SA PUTA PRILIKE - KOKIN BROD


ECO CENTAR                                                                                                           foto ecogavra



Коментари

Популарни постови са овог блога

KRUŠKA OSKORUŠA

Jerinin grad - Mučanj - Katići

Crkva svetog Ilije na Gradini, Arilje, Prilike, Ivanjica