MUČANJ

MUČANJ


IZLET ČLANOVA ECO CENTRA PRILIČKI KISELJAK NVO GAZO WATER



Jedno od odredišta koje je nezaobilazno na turističkoj mapi Srbije jeste Planina Mučanj, koja što obiluje prirodnim lepotama ima i svoje istoriske vrednosti.Do nje se može stići iz Beograda Ibarskom magistralom ili preko Topole pa do Prilika i našeg eco centra u Priličkom kiseljaku na putu Prilike kod Ivanjice ka Kokinom brodu.
To je kraj koji je nekada bio granica između turskog i austrougarskog carstva.
 Braneći zbegove, nejač i ognjišta i odbijajući naredbu da se povuče, major Mihailo Ilić je, koristeći prirodne tvrđave Čemernicu i Mučanj, sprečio prodor sedam puta jačih turskih jedinica u dolinu Morave.
- Ako Mučanj izgubimo, onda smo izgubili ceo Užički okrug. Samo preko mene Turci ga mogu zauzeti!
Ovako je planuo major Mihailo Ilić u štabu Ibarske vojske u Katićima u noći 22/23. avgusta 1876, kada je odlučeno da se napusti planina Mučanj pred naletom Turaka.
Takodje i sto se u samom podnožju vrha Jerinin grad 1534m nadmorske visine nalayi i pećina u kojoj se skrivao četnički vojskovodja Boža Javorac
Oznaka ka pećini

Mesto kojim se spušta do pećine

Mučanj je planina u jugozapadnom delu Srbije, koja se prostire istočno od planine Murtenice i zapadno od grada Ivanjice, sa juga je planina Javor. 





                                                         Putokaz ka usponu ka vrhu

Na samom vrhu

Ka vrhu od Savinog izvora

Borba za život biljka iz kamena

Vrtača

Šuma jele na vrhu

Jedan od pravaca ka vrhu

Livade i lakša strana prema vrhu


Još malo do vrha

Izgled panorame

Gorsko oko

Panorama

Kad vas priroda ponese 

Ekolozi skupljaju ostatke od posetilaca

Tu smo pokupili smece od predhodnih posetilaca

Savin izvor

Savin izvor

Pogled od Savinog izvora


Livada i polje krompira na vrhu

Detalj sa vrha


Osvojili smo vrh 1543 metra

Panorama

Kraj iyleta

Panorama

Najviša tačka planine je Jerinin grad.

Mučanj je kraška planina u zapadnoj Srbiji, kažu da je ime dobio zato što se Sv. Sava silno namučio dok se nije popeo na njega. I stvarno je dosta strm, nije se baš lako popeti na njega. Nešto ispod vrha se nalaze Savine vode. Izvor, je dobio ime opet po Sv. Savi koji je ožedneo penjući se na planinu pa se molio da mu Bog da vode. Njegov konj je udario kopitom o zemlju i voda je potekla.
Sama planina sa nadmorskom visinom (1 500 metara), sa  proplancima i “ ružom vetrova” gotovo istovetnim zlatiborskim, sa proplancima i vrtačama koji ispunjavaju i oči i dušu, pogodne za duge releksavajuće šetnje, druženja sa srdačnim ljudima.
U hladu jelovih drveća  odmah pored vidikovca dokle se može stići i kolima ali se ne preporučuje, nalaze se klupice i stolovi za odmor, desno naniže staza vodi do Savine vode, a levo nagore se izlazi na vrh – Jerinin grad. Staza nije markirana i na vrh se može doći sa dve strane, a kad dodjete do njega obeleženja je i pećina Bože Javorca ali se neiskusnim planinarima ne preporučuje da se  spuštate do nje, a na vrhu možete uživati u prekrasnim vidicima.

Gledajući iz podnožja vrh Mučnja izgleda nepristupačan na prvi pogled, obasjan je blagim suncem, obiluje njivama, pašnjacima i zabranima sa jesenjom paletom od žutog do jakocrvenih boja. 



ECO CENTAR                                                                                                     foto ECO GAVRA 

Коментари

Популарни постови са овог блога

KRUŠKA OSKORUŠA

Jerinin grad - Mučanj - Katići

Crkva svetog Ilije na Gradini, Arilje, Prilike, Ivanjica