OZNAKE I SERTIFIKATI ISTINA I ZABLUDA

ZELENI ŽIVOT
OZNAKE I SERTIFIKATI ISTINA

Jednim istraživanjem je utvrđeno da je ovakva oznaka druga najčešća oznaka na proizvodima, također, drugim ispitivanjem tržišta je otkriveno da je i najpopularnija među potrošačima. Možemo stoga zaključiti – ako naiđemo na ovakvu naljepnicu na proizvodima velikih kompanija, možemo biti sigurni da tu ništa nije prirodno.



Pokušaj da izaberete ili odredite zeleni proizvod potpuno je isto što i izbor konvencionalnih proizvoda sa kakvim ste se sretali u svom prethodnom profesionalnom radu. Samo što sada, pored svih drugih osobina proizvoda treba da uzmete u obzir i mnoge probleme koji se tiču životne sredine, okruženja, itd. i da ih uključite u proces odlučivanja.
Srećom, u procesu prolaska kroz svet zelenih oznaka i sertifikata možete se koristiti pomoći koju dobijate od treće strane. Za kategorije proizvoda za koje još uvek nema sertifikacionih programa, moraćete da se oslonite na instikt za otkrivanje zelenog pranja i da prepoznate sve nerealne i neodgovarajuće tvrdnje.
Tržište zelenih proizvoda možda nije toliko jednostavno za razumevanje koliko bismo to svakako želeli, ali je daleko bolje nego što je bilo, i svakoga dana napreduje. Nezavisni sistem koji se odnosi na zelene proizvode još uvek ne postoji, i biće potrebno još neko vreme da se razvije.
Ali jednu stvar možete učiniti već sada – naglasite proizvođačima i dobavljačima koji iznose neosnovane tvrdnje da ih nećete uzeti u obzir bez potvrde iz nezavisnog izvora. Vaša i njihova reputacija zavisiće sve više od verodostojnih i realnih tvrdnji u vezi sa nekim proizvodom.
Oznake “Eko”, “Bio”, pa i “Organsko” ne znače da je proizvod organski

Prilikom kupovine organskih proizvoda trebalo bi da postoji doza opreza budući da oznake “Eko”, “Bio”, pa i “Organsko” ne znače da je proizvod organski. Ukoliko proizvod ima sertifikat, mora da ima i odgovarajuću etiketu koja potvrđuje njegovu ispravnost.                                                                                           Da li kada kupujete organsku hranu obraćate pažnju na to da li je na ambalaži istaknut znak “organski  proizvod”?  
Proizvod koji je proizveden u skladu sa standarima organske proizvodnje i zakonom mora da sadrži nacionalni znak, na vidiljivom mestu, sa jasnim natpisom. Nacionalni znak garatuje da je proizvod prošao kroz proces kontole i sertfikacije u skladu sa strogim regulativama od strane sertifikacionog tela, koje opet kontroliše Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Šta oznake i sertifikati podrazumevaju važno je da znate ko stoji iza tvrdnji distributera i proizvođača. Postoje tri nivoa nezavisnosti (objektivnosti) kada se govori o proceni značaja oznaka i sertifikata.
  • ·         Prvi nivo potvrde su tvrdnje tvorca, proizvođača, ili drugih koji su direktno uključeni u nastanak i prodaju proizvoda o kom se govori. Ova vrsta potvrde naziva se i “sopstveni sertifikati” (“self certifications”).
  • ·         Drugi nivo potvrda su sertifikati i oznake koje je dodelila spoljna organizacija ili pojedinac, ali koji i dalje ima finansijskih i drugih interesa od uspeha proizvoda na tržištu. Ovde spadaju razna trgovačka i proizvođačka udruženja, investitori ili konsultanti.
  • ·         Treći nivo potvrda je zapravo najviši, tj. najnezavisniji i najobjektivniji, i u njega treba imati i najviše poverenja. To su potvrde koje daje nezavisna, treća strana. Treća strana nema nikakvih veza sa proizvođačem osim naplate usluge ispitivanja i određivanja sertifikata. U SAD, pored mnogih drugih, ovde npr. spadaju Green Seal (Zeleni pečat) i Greenguard (Zelena straža).

Sertifikati koji nastaju prema ANSI i ISO standardima odnose se na najviši nivo kvaliteta, pouzdanosti i procesa proizvodnje, a nastaju na osnovu javne polemike i kontrole, kao i slobodnog pristupa svim vezanim informacijama tokom njihovog stvaranja i roka važnosti.

Zavisno od kategorije proizvoda, sertifikati veoma variraju u smislu karakteristika na koje se odnose. Neki sertifikati dublje ulaze u hemijske komponente ili uticaj na kvalitet vazduha u enterijeru (npr. Greenguard), dok neki uključuju sve: od prerade sirovine do kraja životnog veka proizvoda, ponovne upotrebe ili reciklaže (npr. Credle to Cradle – Od kolevke do kolevke). Neki sertifikati obuhvataju čak i informacije u vezi sa koorporativnom posvećenosti proizvođača problemu održivosti (SMaRT).
Kada uzmete u obzir sve što sertifikati uključuju, i dalje morate biti sigurni da će proizvod ispuniti svoju osnovnu ulogu i sve prioritete koje ste postavili za vaš projekat. Tada možete pregledati dodatne prednosti drugih osobina kako biste doneli konačnu odluku. U celom procesu uvidećete da je za sada daleko jednostavnije pronaći željene pouzdane sertifikate koji se odnose na pojedine tipove proizvoda (tepihe, podne obloge, drvo, nameštaj, boje, itd). Vremenom će sve više kategorija proizvoda spadati u ovu grupu.

Ukoliko želite neku potvrdu za sadržaj proizvoda ili njegove karakteristike, tada ćete gledati oznake (labels) i sertifikate:
·         Oznake su najjednostavniji pokazatelj, često se zasnivaju na jednoj karakteristici kao što je energetska oznaka ili oznaka za reciklažu, jer ista oznaka sa jednom vrstom simbola može se pojaviti na svim proizvodima.
·         Sertifikati su složene procene koje se zasnivaju na višestrukim, naučno zasnovanim kriterijumima za određivanje da li se, ili ne, neki proizvod za njih kvalifikovao.
Iako raščlanjivanje oznaka i sertifikata može biti škakljivo, obično sve što se odnosi na jednu karakteristiku smatra se oznakom, dok sertifikatima podrazumevam sve što se odnosi na nekoliko osobina proizvoda.
Praćenje jedne karakteristike proizvoda može biti korisno, ali ukoliko želite da šire posmatrate proizvode koji vam se nude, obratite pažnju na sertifikate, ili više oznaka.Kada kompanije, sa ili bez namere, iznose lažne, dvosmislene ili preterane tvrdnje u vezi sa ekološkim prednostima njihovih proizvoda, to se naziva zeleno pranje (eng. greenwashing).

Prodavci, distributeri, proizvođači, i dr, mogu da upadnu u zamku zelenog pranja ukoliko preteraju sa tvrdnjama o ekološkim karakteristikama njihovih proizvoda, ili ne pomenu negativne uticaje koji bi umanjili zelene odlike proizvoda.
Posledično, postoji veliki broj sistema, materijala i tvrdnji o ekološkim prednostima nastalih u vezi sa zelenim građevinskim proizvodima, a koji zahtevaju revalorizaciju. Osnovno pravilo ponašanja pred ovim naoko jednostavnim opisima jeste da budete skeptični i dovoljno radoznali da pogledate da li iza ovakvih tvrdnji stoji neki vid verifikacije.

Ce oznaka je administartivna oznaka (,,pasoš,,) i pokazuje da je proizvod usaglašen sa suštinskim zahtevima svih relevantnih direktiva i da bio podrvgnut procedurama ocenjivanja usaglašenosti u skladu sa relevantnim direktivama. CE oznaka je obavezna i mora da se postavi pre plasmana proizvoda na tržište EU.

To nije oznaka porekla, niti znak kvaliteta i referenca ka standardu. CE oznaka ne sme da se postavlja na proizvode koji nisu obuhvaćeni direktivama novog pristupa.

VIZUELNI IDENTITET NACIONALNE OZNAKE 
VIŠEG KVALITETA ZA POLJOPRIVREDNE I PREHRAMBENE PROIZVODE
Oznakom "srpski kvalitet" može da se označi samo poljoprivredni i prehrambeni proizvod koji se po svom hemijskom sastavu, fizičkim, mikrobiološkim i organoleptičkim svojstvima, načinu proizvodnje, korišćenim sirovinama i/ili sastojcima ili po nekoj drugoj karakteristici jasno razlikuje od drugih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iste kategorije i koji je proizveden od osnovne sirovine koja potiče isključivo sa teritorije Republike Srbije.
Oznaka "srpski kvalitet" namenjena je za označavanje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u sektoru proizvodnje i prerade mleka, mesa, voća, povrća, žitarica, uljarica, grožđa i meda, osim za označavanje jakih alkoholnih pića, vina i aromatizovanih proizvoda od vina.


Nacionalni znak garatuje da je proizvod prošao kroz proces kontole i sertfikacije u skladu sa strogim regulativama od strane sertifikacionog tela, koje opet kontroliše Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.
Sertifikacija je postupak koji sprovode ovlašćene kontrolne organizacije za organsku poljoprivredu i na osnovu kojeg izdaju pismeno uverenje – sertifikat, kojim potvrđuju da je organski proizvod proizveden u skladu sa Zakonom o organskoj proizvodnji (Sl.glasnik RS, br. 30/10). Sertifikat se izdaje na osnovu izveštaja stručne kontrole i važi godinu dana od dana izdavanja, nakon čega sledi resertifikacija, odnosno obnova sertifikata za naredni proizvodni ciklus, dakle, ovaj postpuak se ponavlja svake godine.
Poljoprivredni proizvodi koji su u prelaznom periodu (period konverzije koji obično traje od 2 do 3 godine) još uvek ne mogu da budu označeni kao organski proizvod iako se već proizvode metodama organske proizvodnje.
Organska sertifikacija je sertifikacioni proces namenjen proizvodacima organske hrane i drugih poljoprivrednih proizvoda. Neophodni uslovi za sertifikaciju se razlikuju od države do države, ali generalno ukljucuju paket standarda za gajenje, skladištenje, preradivanje, pakovanje i pošiljku
Današnji vid trgovine hranom zahteva obavezan organic sertifikat da bi svi korisnici u lancu trgovine bili sigurni da su kupili organski proizvedenu hranu, narocito krajnji konzumenti jer moraju da se oslone na sertifikaciona tela kako bi bili sigurni da su kupili kvalitetan organski proizvod. Farme i proizvodaci hrane koji poseduju BIO sertifikat imaju strogo kontrolisanu proizvodnju biološki vrednije hrane. Biološku vrednost hrane odreduje sam nacin gajenja, izbor vrsta i sorti ili rasa, kao i rast i razvoj u uslovima približnim prirodnoj sredini. Drugim recima, u pitanju je proizvodnja sa što manje tretiranja, koja iskljucuje prisustvo fungicida, pesticida, insekticida, rodenticida, anti-biotika, hormona i sinteticko-hemijskih supstanci.

NACIONALNI SERTIFIKATI
SERTIFIKAT TRECE STRANE



EcoCert (svetski  priznat i jedan od najrasprostranjenijih), ima i zastupstvo kod nas EcoCert Balkan.

CosmeBio (nastao kao projekat udruživanja oko 200 laboratorija).

NaTrue sertifikat je verovatno najzastupljeniji kod nas

BDIH (poznati nemački sertifikat kvaliteta prirodne kozmetike)…

Vegan evropska oznaka znači da proizvod ne sadrži suupstance poreklom od mesa, jaja, mlečnih proizvoda…

Cruelty Free je oznaka koja garantuje da bilo koji sastojak koji ulazi u sastav preparata nije testiran na živoatinjama.

USDA organic je američka oznaka – ovaj  znak koji može imati samo proizvod sa najmanje 95% organskih sastojaka), Natural Product Association…


Soil Association je sertifikat britanskog porekla, koji kontroliše tlo i uzgoj biljaka koje se koriste u hrani i kozmetici.

Demeter je još jedan sertifikat koji svedoči ne samo o sastavu prirodne kozmetike, nego i o biodinamičkoj proizvodnji biljaka

Praćenjem i primenom savremenih tehnologija, ulaganjem u opremu za proizvodnju, preradu i skladištenje, usavršavanjem stručnih i tehničkih veština zaposlenih i uspostavljanjem sistema upravljanja kvalitetom SRPS 9001:2008 i HACCP sistema implementiranog 2006. godine, uz sertifikat Excellent SME od strane Privredne komore Srbije, kao i standarda GlobalGAP (EUREPGAP) za proizvodnju primarnih poljoprivrednih proizvoda (stočarska)
ECO CENTAR                     ZELENI ŽIVOT                 ECOGAVRA

  

Коментари

Популарни постови са овог блога

KRUŠKA OSKORUŠA

Jerinin grad - Mučanj - Katići

Crkva svetog Ilije na Gradini, Arilje, Prilike, Ivanjica