PRILIČKI KISELJAK-Edikativni naučni ekološki centar


PRILIČKI KISELJAK-Edikativni naučni ekološki centar


                 ZELENI ŽIVOT-EKOLOŠKI HRAM

Ideja osnivanja ZELENI ŽIVOT-EKOLOŠKOG HRAMA trebao bi da predstavlja praktičan primer  primene naučnih saznanja u ekološkoj gradnji, obnovljivim izvorima energije, suživota sa prirodom, samoodržive zajednice, ekoloških proizvoda, smanjenja otpada, zdravog življenja, poštovanja i neophodnosti racionalnog korišćenja prirodnih resursa, a kao takvo koje se bazira na samoodrživosti 
Projektovanje održivog ljudskog  naselja na naćin koji integriše bogatu mrežu života: mikroklime,funkcionalne biljke, životinje, zemljišta, vodoprivrede i ljudskih potreba, u složenim, produktivnim sistemima po principima permakulture,samoodrživosti i življenja u skladu sa prirodom.                   
ZELENI ŽIVOT-EKOLOŠKI HRAM je sklop nauke, tradicije, kulture, istorije  i načina življenja u skladu sa prirodom.                                                                                                               Prelazak u prirodu danas znači istraživanje, obučavanje, veštinu, snagu, gipkost, razumevanje i dr. Suživot u skladu sa prirodom donosi trajno zdravlje, radost i blagostanje.                                                       
U suštini, sve što nam treba je
·         zajedničko viđenje(vizija)
·         u koju upiremo svu svoju dobru volju(energiju) i
·         mnogo, mnogo Ljubavi da bi to uspelo.
ima za cilj edukaciju, zaštitu životne sredine,  razvoj ruralnog područja i održivog razvoja civilnog društva oblasti Priličkog kiseljaka i okoline.                              
ŠTA JE ZELENI ŽIVOT-EKOLOŠKI HRAM?

EKOLOŠKI HRAM je sklop nauke, tradicije, kulture i načina življenja u skladu sa prirodom. Objekti i uredjenje okoline izgradjeni bi bili po principima samoodrživosti i permakulture.
Eco avantura park Prilički kiseljak predstavljao bi edukativni, izložbeni i naučni centar karakterističan po svom sadržaju i ponudama sa postojećim ECO CENTROM i Aarhus centrom.
1.    Objekti bi bili izgradjeni po principima samoodrživosti, zelene gradnje, energetske efikasnosti
2.    Okolina uređena na principima Permakulture
3.    Stalna postavka u funkciji ekologije i centra
·         Održivih izvora energije
·         Zelene – energetske  gradnje
·         Principa permakulture
·         Organske proizvodnje, od zaštitnih sredstava, đubriva, organskog voća i povrća
·         Proizvodnjom komprosta
·         Očuvanju vodenih resursa
·         Značaju reciklaže i primene
·         Brošure, filmovi o eco proizvodnji, energetskoj gradnji, eco etno turizmu, održivim  izvorima energijem reciklaže i zakona iz oblasti turizma, ekologije, organske proizvodnje.
·         Zero – waste nula otpada
4.    Ekološki časopis portal GREEN LIFE
5.    Sertifikai ESEC
U formiranju ekološke kulture savremenog čoveka važnu ulogu ima sistem ekološkog obrazovanja i vaspitanja. On se nalazi u procesu stvaranja, a njegova neophodnost više je nego očigledna. Ekološko obrazovanje predstavlja shvatanje problema opšte ekologizacije materijalne i duhovne delatnosti društva. Široki dijapazon ekološkog obrazovanja omogućava neophodnu sintezu znanja, umenja i navika iz prirodnih i društvenih nauka.
Obrazovno – vaspitni proces u funkciji zaštite i unapređivanja životne sredine predstavlja svesno i plansko razvijanje znanja o čovekovoj sredini u toku čitavog života, koje ima za cilj razvijanje svesti o osnovnim karakteristikama čovekove sredine, odnosa u njoj i odnosa prema njoj, na osnovu koje će čovek težiti očuvanju i unapređivanju sredine.

DESTINACIJA

Banja Prilički kiseljak, Moravički Srari vlah oblast, opština Ivanjica
ORGANIZACIJA KOJA SPROVODI PROJEKAT

NVO GAZO WATER  podružnica Ecocentar Prilički kiseljak

CILJ PROJEKTA
Zaštita, kontrolisano i održivo korišćenje prirode, prirodnih resursa, prirodnog i kulturnog nasleđa,
Zaustavljanje i stroga kontrola neracionalnog širenja građevinskih područja i veće angažovanje braunfilda odnosno pažljiv i racionalniji pristup grinfild investicijama; naporedo sa strogom i doslednom prevencijom, sprečavanjem i sankcionisanjem bespravne izgradnje uz maksimalnu zaštitu javnih dobara (zaštićena područja, uređeni predeli, prirodno i kulturno nasleđe, javni prostori u naseljima, javni objekti i dr.);
Ublažavanje negativnih demografskih procesa i njihovo preusmeravanje, posebnim merama ekonomskog i socijalnog razvoja, naročito za zaustavljanje emigracije mladog stručnog i naučnog kadra i njihovo angažovanje na projektu;;
Poboljšanje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije;
Podsticanje privrednog rasta, zapošljavanja i kvaliteta života stanovnika
Obezbeđenje dugoročne zaštite i integrisanog upravljanja prirodnim, istoriskim  i kulturnim resursima, što je u interesu održivog razvoja turizma, zaštite životne sredine i civilnog društva;

MISIJA PROJEKTA
Gradskoj deci i omladini prvenstveno je potrebban boravak u prirodi,  sve više vremena provode pored kompjutera i televizije.Široka dostupnost video igara, statičan stil života nauče od roditelja koji najveći deo dana provode na poslu, “zaslužni” su da nam decaneznaju da uživaju u prirodi  i klasičnim igrama na čistom vazduhu.
Saznavanjem o otpadu, značaju reciklaže, održivih izvora energije, zdravoj ishrani podižemo svest o zaštiti životne sredine i poštovanje prirodnih vrednosti.
Ovim projektom se nude rešenja kako da na jeftin, ekološki i efikasan način rešavamo probleme iz životne sredine i našeg okruženja i življenja, kako naučeno kroz ovaj projekat primenjivati u stvarnom životu, kako se snači u prirodi, bilo da smo se slučajno ili namerno našli na nepoznatom terenu.
VIZIJA
Kroz principe ekologije permakulturnog dizajna,agro kulture, zelene gradnje,  tehnoloških dostignuća, eksperimentalnim pokaznim objektima, reciklazom, brigom o otpadu, otpadnim vodama … i jednoj novom turističkom prizvodo postavili na turističku mapu Evrope, i edukativnog  centra održivog razvoja civilnog društva posmatrajuči, primenjujuci i živeći u sladu sa prirodom i njenim pravilima.
Vizija ovog projekta je ŽIVEĆI U SKLADU SA PRIRODOM doprinosimo razvoju svesti,  kulture i samoodrživosti  življenja.

Doprinos nauci, tehnologiji i civilnom društvu
Doprinos  očuvanju životne sredine kroz praktične primere
1.    Održivih izvora energije
2.    Zelene – energetske gradnje
3.    Uredjenja dvorišta,  vrtova
4.    Reciklaže
5.    Komprosta
6.    Energetske efikasnosti 
7.    Upravljanje vodama
8.    Smanjenja otpada
Time ce se dati doprinos održivom razvoju ekološke svesti, rurarnog područja, usvajanje novih naučnih tehnoloških saznanja, primena principa ekoloških i permakulturnih principa
Stvoriče se nova ecološka, turistička, edukativna, naučna, destinacija na mapi evrope sa sasvim novim turističkim proizvodom, jedinstvenom ekološkom destinacijom pored postojećih prirodnih vrednosti  i Zelene  avanture … sa svojim sadržajima,
U EKOLOŠKOM HRAMU primenjivaće se i istraživati nova naučna i tehnoloških dostignuća u skladu sa ekološkim principima u funkciji zaštite životne sredine.




Коментари

Популарни постови са овог блога

KRUŠKA OSKORUŠA

Jerinin grad - Mučanj - Katići

Crkva svetog Ilije na Gradini, Arilje, Prilike, Ivanjica