Neka boravak u prirodi bude čista zabava i uživancija

Neka boravak u prirodi bude čista zabava i uživancija


Priroda je zabavna. Možete boravak u prirodi učiniti još zabavnijom. Za nekoga, boravak u prirodi nije najdraža zabava, jer svesni su da će se svi vratiti prljavi i znojni – pa ipak, kada se sete koliko priroda pozitivno utiče na odrasle i decu, predomisle se i prilagode.
Evo nekoliko osnovnih primera i očekivanja:
·         Prašina i klice nisu uvijek loše.
·         Bube pripadaju u prirodu. Ona je njihov dom.
·         Voda ispira grehe iz prirode.
·         Odeća je tu da se pocepa.
·         Ponekad se deca malo povredeede.

Sklonost odlascima u prirodu zavisit će o mestu odrastanja roditelja. Ako su detinjstvo proveli u gradu, među betonskim blokovima, gdje bez pratnje svojih roditelja nisu mogli čak niti u bezbrižnu šetnju ulicom – velika je verovatnost da neće smatrati za neophodno da im deca borave u prirodi. Dok će oni roditelji koji su imali privilegiju svoje detinjstvo provesti s praćkama u rukama, trčeći kroz šume i njive znati koliko je to pozitivno iskustvo koje se odražava na celokupnu osobnost deteta i prati ga do odrasle dobi.
Već dok odrastaju, ovi budući roditelji, znaju da svojoj deci jednoga dana žele omogućiti igru na otvorenom u prirodi. Ne žele se ograničiti na organizovane posete prirodi, žele da njihova deca iskuse prirodu kroz vlastitu igru i istraživanje.

Nezavisno spadate li u prvu ili drugu grupu roditelja, garantujemo vam da boravak u prirodi krije sjajne dobrobiti za decu i stoga vam donosimo ideje koje će vam osigurati sjajnu zabavu u prirodi.
  1. S decom odaberite odeću za napolje. Neka to bude odeća koja se može uprljati, pocepati i unerediti bez da kasnije korite dete. Nema potrebe da detetu stvarate pritisak zbog obične mrlje od trave ili skorenog blata na koljenima.
  2. Igrajte se sa štapovima, grančicama i kamenčićima. Od početka je važno da deca znaju moć prirode. Manje je verojatno da će kasnije gađati kamenjem nekoga ili ga bockati granom, ako su u potpunosti upoznati s celim spektrom potencijalnih uloga koje ove stvarčice mogu preuzeti kroz njihovu maštu u detinjstvu.
  3. Ako nemate mogućnosti da imate vrt u kojem će vam dete pomagati oko sejanja, zalevanja i branja voća i povrća, nađite neki komadić zemlje u vašoj blizini koji će podnijeti malo dečijeg lopatanja i istraživanja.
  4. Aktivnosti iz udobnosti kuće/stana prebacite napolje. Na primer, povedite decu napolje i tamo im čitajte. I ostale aktivnosti isto tako iz zatvorenog prostora možete prebaciti pod sunce. Slažite puzzle na trotoaru, provodite vreme jednostavno sedeći napolju i razgovarajući, možete povremeno s plastičnim ili papirnatim posuđem organizovati i obrok napolju ili slušati muziku na otvorenom uz ples i ludovanje.
  5. Razmotrite ideju o kućnom ljubimcu. Ako deca odrastaju uz psa ili mačku, naučit će ih i poštivati. Postat će znatiželjni i o drugim životinjama. A takođe će naučiti i vrednu lekciju o poštivanju drugih živih bića.
  6. Šetnja. Ovo je jednostavno. Razmislite gde biste se mogli rekreativno prošetati. Po lepom vremenu izbegavajte automobil. Zamenite ga pešačenjem ili bicikliranjem. Naučite i decu da usvoje ovo pravilo.
  7. Dišite. Možda zvuči pomalo šašavo, ali ljudi zaista zaborave disati punim plućima kada su u prirodi. Ljudi, uglavnom, dišu automatski, a samo retki obrate pažnju na to kako dišu. I zato, kada ste napolju – duboko dišite i naučite svoju decu da dišu punim plućima, jer, između ostalog, to je osnova svake anti-stres metode.
Uživajte u prirodi. Ako ipak postoje ograničenja poput alergija, učinite svoje povezivanje s prirodom kratkim i slatkim. Prilagodite svoj životni stil svojim ciljevima i počnite s malim stvarima. Ne zaboravite biti realni kada su u pitanju vaša fizička snaga i aktivnosti na otvorenom. Budite opušteni i zabavni.




Коментари

Популарни постови са овог блога

KRUŠKA OSKORUŠA

Jerinin grad - Mučanj - Katići

Crkva svetog Ilije na Gradini, Arilje, Prilike, Ivanjica