Značenje prirode za slobodno vreme

Značenje prirode za slobodno vreme


Ima nešto u tome da isključimo računar ili telefon i odemo u prirodu. Da, privremeno, pobegnemo od svakodnevice i dođemo sebi. Mislimo da je to svojevrsni “reset” za naše telo i um. To nije samo subjektivni osećaj, zapravo, postoje vrlo realne zdravstvene beneficije boravka u prirodi. 
Strah čoveka od netaknute prirode stari je fenomen. Koliko god da su ljudi sami sebe smatrali delom prirode, nije im padalo na pamet izlagati se opasnostima i strahotama mora i planina. Samo onaj ko je na to bio prisiljen iz vojničkih, administrativnih ili komercijalnih razloga, upučivao bi se u ta negostoljubiva područja

Širenje ideje "povratka prirodi" u vezi je s daljnjim razvitkom društva. S jedne strane, prirodne su nauke i pomagale u razumevanju dotad neshvatljivih, a time i opasnih događanja u prirodi. Uz to je tehnika ljude dovela u polozaj da se smatraju gospodarima prirode. Tek gubitkom mističnog i opasnog, skidanjem čarolije s prirode, omogućeno je stvaranje pozitivnog vrednovanja prirode.

Danas se prirodi u slobodnom vremenu  pridaje veliko značenje, pre svega zbog njezine funkcije blagostanja i odmora. Priroda ima veliku vrednost u kontekstu provođenja odmora. Priroda je uz to baza i kulisa za aktivnosti u slobodno vreme i u vreme godišnjeg odmora. U vodama se može kupati, plivati, roniti, daskati itd. Brežuljci i gore pružaju mogućnosti za pešačenje, skijanje, planinarenje, vožnju brdskim biciklima, letenje paragliderima i zmajevima i još mnogo toga. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

KRUŠKA OSKORUŠA

Jerinin grad - Mučanj - Katići

Crkva svetog Ilije na Gradini, Arilje, Prilike, Ivanjica