AKTIVAN ODMOR U PRIRODI


AKTIVAN ODMOR U PRIRODI

Stresan način života i predugi boravak u zatvorenom prostoru pokrenuli su
koncept za povratak prirodi GAZO WATER, GW MOĆ PRIRODE
                           https://www.academia.edu/35618125/EG_MAJKA_PRIRODA.docx

Kada je reč o povratku prirodi, danas postoje razni koncepti i dobro je što je tako. Jednoumlje je uvek porazno po čoveka. Vraćanje prirodi je i proces vraćanja sebi. Svojoj duši, svojoj izvornoj snazi od koje u gradovima olako odustajemo. 
Proces odmora i oporavka u ovom novom konceptu odvija se u najzdravijoj mogućoj sredini - prirodi - i koristi terapeutska svojstva njenih umirujućih boja, zvukova I svežeg vazduha
GAZO WATER je novi trend EKOLOŠKOG turizma koji se obraća umu kao najvažnijem delu našeg bića. On podrazumeva fizičku aktivnost, opuštanje, detoks, brojne metode samoizlečenja i unapređenja sopstvenih predstava o sebi. Nasuprot trenutnim zadovoljstvima, ovaj metod nam nudi dugotrajne efekte odmora i zadovoljenje najdubljih potreba našeg bića.
Proces odmora i oporavka u ovom konceptu odvija se u najzdravijoj mogućoj sredini  prirodi  i koristi terapeutska svojstva njenih umirujućih boja, zvukova i svežeg vazduha. GAZO WATER je program ECOCENTRA Prilički kiseljak. Ovaj inovativni program nastao u šumama Mučnja nastao s ciljem da nas upozna i uputi na prirodne lepote i lokalne proizvode, predstavlja novi ekološki talas turizma Srbije. Drveće leči i daje pozitivnu energiju: pronađite svoje po horoskopskom znaku i saznajte zašto treba da ih grlimo
Da li ste ikada posetili zelene doline, beskrajne šumske prostore, sunčane planinske platoe i njihove vidike od kojih zastaje dah?
U Srbiji,  okruženje je puno prirodnih lepota, magičnih vodopada i potočića koji oslikavaju smaragdnu boju šuma koje ih okružuju. Biseri prirode, raznolikost pejzaža i oblast šuma otvaraju put kojim  ekološki turizam treba da se razvija. Raznolikost pejzaža uočljiva je i u Moravčkom Starom vlahu, najvišem vrhu  Jerinin grad ( Mučanj), ali se tu mogu naći i mnoge druge prirodne atrakcije.
Osetite zagrljaj šume
Zamislite zujanje vetra u vrhovima drveća, radosno žuborenje potočića i umirujući poj ptica. Ta simfonija prirode uvešće vas u svet mira i opuštenosti. Beskrajna paleta zelenih nijansi raštrkanih po krajoliku umiriće um I čula. Okrepljujući šumski vazduh napuniće vam telo i pluća čistom energijom. Priroda vam nesebično nudi ove i mnoge druge darove. Vreme je da ih upotrebimo tokom nezaboravnog iskustva u srcu šume.
Ko prošeta šumom i potraži njene isceljujuće moći, naići će na različite vrste drveća koje će nesebično ponuditi svoju energiju. Slušaće umirujuće zvuke prirode dok odmara u ležaljkama između drveća. Sa ovog neobičnog šumskog putovanja ponesite meditativne vežbe i efektne tehnike za suočavanje sa svakodnevnim stresom i obavezama.  Šetajte stazama pošumljenim smrekom i pritiskati akupresurne tačke koje će razbuditi usporene energetske centre organizma.
Hrast, obožavano i voljeno drvo Starih Slovena širom evropskih prostora vekovima simbolizuje otpornost, čvrstinu, mušku, zaštitničku energiju i nesalomivost. Zbog visokog sadržaja tanina u njemu, hrastovina je gotovo večan materijal, na nju ništa ne utiče, trulež je ne osvaja.                                                     
Na Badnje veče unosi se u domove kao simbol mladoga, novorođenog boga koji stupa u naš dom i donosi mir, ljubav i blagostanje u naše porodice. Žir hrasta se nosi kao amajlija za uspeh u poslu i kao zaštita".
Oseti moć samoniklog bilja
Biljna oaza u prirodi nudi odgovore za prevenciju brojnih bolesti povezanih s načinom života. Priroda zna odgovore na brojna pitanja, dobro su to znali i naši stari. Samoniklo bilje bogato je vitaminima i mineralima, a djeca uče i o njegovu antibakterijskom i antistresnom djelovanju te snažnom utjecaju na jačanje imuniteta, za razliku od lijekova koji izazivaju i nuspojave. Biljke, baš kao i pčele, stvaraju prirodan antibiotik koji iz organizma uklanja bakterije, za razliku od sintetičkih antibiotika koji ubijaju i dobre bakterije.

Za sigurnost u prepoznavanju i branju biljaka u prirodi valja se držati isključivo latinskog naziva, jedinog pravog biljnog imena i prezimena – kaže Komić jer ima i onih koje za čovjeka mogu biti kobne. – Izbjegavajte sve što sliči peršinu, među tim biljkama ima smrtno opasnih – upozorava. Kobna zamena dveju izgledom vrlo sličnih biljki, medvjeđeg luka ili spremuša i mrazovca, odnela je i dva života. Valja zapamtiti, medvjeđi luk, za razliku od mrazovca, nikada ne raste na otvorenom polju, čistini, već isključivo uz rub šume.

Ecocentar Prilički kiseljak                                                      Eco Gavra

Коментари

Популарни постови са овог блога

KRUŠKA OSKORUŠA

Jerinin grad - Mučanj - Katići

Crkva svetog Ilije na Gradini, Arilje, Prilike, Ivanjica